Projekt

Podsumowanie projektu „Piłka z dziurą”

Zabawy z piłką, rozmowy o przyjaźni i twórcze zajęcia plastyczne – w tym wszystkim uczestniczyły dzieci z Akademii Edukacji Przedszkolaka, w związku z realizacją projektu Stowarzyszenia – Przyjaciele Pałacu Młodzieży.

Bajka Eugena Klueva pt. „Piłka z dziurą” była punktem wyjścia do wielu spotkań i twórczych działań. Podczas zajęć rytmiczno-ruchowych dzieci doświadczały radości płynącej z zabaw piłkami, różnej wielkości. Po wysłuchaniu bajki w wykonaniu Anny Gielarowskiej i w tłumaczeniu Ludmiły Miłowanowej, maluchy rozmawiały z nauczycielkami o bezinteresownej przyjaźni i jej znaczeniu w życiu każdego z nas. Na zajęciach z języka angielskiego poznawały słowa i zwroty związane z postaciami występującymi w opowieści. Piękne prace z piłką i guzikiem w rolach głównych, powstały na zajęciach plastycznych. Malowanie, wycinanie, klejenie, stemplowanie sprawiło dzieciom wiele radości, a efekty ich radosnej twórczości, można podziwiać na wystawie znajdującej się na trzecim piętrze Pałacu Młodzieży.

Podczas podsumowania projektu dzieci miały okazję spotkać się z p. Anną Gielarowską oraz przedstawicielem Stowarzyszenia i jeszcze raz porozmawiać o tym, czym dla nich jest przyjaźń. Wspominały ukochane zabawki, które pomimo uszkodzeń i wad wciąż towarzyszą im w zabawie i są ulubionymi przytulankami – przyjacielami.
Realizacja projektu:Stowarzyszenie – Przyjaciele Pałacu Młodzieży
Partnerzy:Teatr Anny Gielarowskiej, Pałac Młodzieży – Pomorskie Centrum Edukacji w Szczecinie
Sfinansowano: Urząd Miasta Szczecin

Autor: Stowarzyszenie PPM